Arama Sonuçları mi En

Hızlı Erişim Linki: https://www.hadisarabul.com/hadisbul/32367-mi-En/1940

NoHadis MetniKaynak
14447

Habbâb ibn Eret (R) şöyle deEn'>miştir: BEn Câhiliyet dev­rinde bir kılıç yapıcı kimse idim. BEnim Âs ibn Vâil üzerinde bir ala­cağım vardı. Bir gün alacağımı tahsil etmek üzere ona geldim. O bana:

— SEn Muhammed'e küfretmedikçe sana borcumu vermem, dedi. BEn de:

— Allah sEnin canını alıp sonra sEn diriltilmedikçe bEn Muham­med'e küfretmem, dedim.

Bu defa o:

— Öyle ise bEn ölünceye, sonra diriltilinceye, (âhiretle) bana mal ve oğul, kız verilinceye kadar sEn bEni bırak da, sana borcumu orada vereyim, dedi.

Bunu müteâkib şu âyetler indi: "(Şu) âyetleriEn'>mizi inkâr edEn ve 'Bana elbette mal ve evlâd verilecektir diyEn adamı gördün mü? O gayba mı vâkıf, yoksa Rahman olan Allah nezdinde bir ahid En'>mi edin­En'>miş? - Hayır, Öyle değil. Biz onun söyleyegeldiği sözü yazar, azabını da uzattıkça uzatırız. Onun söyler olduğuna biz mîrâsçı olacağız ve o bize tek başına gelecektir" (Meryem: 77-80)

Buhari - KİTABU'L-BUYU' - 43
14446

îbn Abbâs(R)'tan (şöyle deEn'>miştir): Rasûlullah (S) şöy­le hitâb buyurdu: "Şübhesiz Mekke'yi Allah haram kılmıştır. Mek­ke bEndEn evvel hiçbir kimse için halâl olmadı, bEndEn sonra da hiçbir kimse için halâl olmayacaktır, O ancak bir günün bir saatinde bEnim için halâl olmuştur. Mekke'nin otu koparılmaz, ağacı kesilmez, av hayvanı ürkütülmez, Mekke'nin yitiği yerdEn alınmaz, ancak sahibini arayıcı alabilir".

Abdulmuttalib'in oğlu Abbâs: Kuyumcularımız ve evleriEn'>mizin tavanları için ızhır müstesna olsun, dedi. Bunun üzerine Rasûlullah: "Izhır müstesna" buyurdu.

İkrime: Av hayvanı ürkütülmez nedir bilir En'>misin? O, hayvanı göl­gedEn uzaklaştırman ve yerine konmandır, dedi.

Abdulvahhâb, Hâlid'dEn: Kuyumcularımız ve kabirleriEn'>miz için, diye söyleEn'>miştir

Buhari - KİTABU'L-BUYU' - 42
14340

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’dEn rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“İnsanların her bir ekleEn'>mi için her gün bir sadaka gerekir. İki kişi arasında adâletle hükmetmEn sadakadır. Bineğine binmek isteyEne yardım ederek bindirmEn yahut yükünü bineğine yüklemEn sadakadır. Güzel söz sadakadır. Namaz için mescide giderkEn attığın her adım bir sadakadır. Gelip geçEnlere eziyet verEn şeyleri yoldan gidermEn de sadakadır.”

 

Buhârî, Sulh 11, Cihâd 72, 128; Müslim, Zekât 56. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu’ 12, Edeb 160
14341

Aynı hadisi Müslim’in Hz. Âişe’dEn rivayetine göre Âişe radıyallahu anhâ, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu haber verEn'>miştir:

“Gerçek şu ki, her insanın vücudunda 360 eklem (ve keEn'>mik) bulunmaktadır. Kim bu eklem sayısı kadar Allahü ekber, elhamdülillah, lâ ilâhe illallah der, Allah’dan bağışlanma diler, insanların yolu üzerindEn taş, dikEn veya keEn'>mik gibi şeyleri kaldırır, iyiliği emreder veya kötülüktEn nehyeder ise, o günü kEndisini cehEnnemdEn uzaklaştırmış olarak geçirir.”

 

Müslim, Zekât 54
14445

İbn Şihâb dedi ki: Bana Hüseyin'in oğlu Alî haber ver­di ki, kEndisine Alî'nin oğlu Hüseyin şöyle haber verEn'>miştir: Alî aleyhi's-selâm şöyle deEn'>miştir: Bedir gazasında ganîmettEn payıma düşEn bir devem vardı. Peygamber de ganimet malının beşte birindEn bana bir deve verEn'>miş idi. Rasûlullah'ın kızı Fâtıma aleyhi'sselâm ile evlEnmek istediğim zaman Kaynukaa' Yahûdîleri'ndEn kuyumcu bir adamla, bEnimle beraber gidip ızhır otu getirmek üzere va'dleştim. Getirdiği­En'>miz ızhır otunu kuyumculara satmayı ve bunun bedeliyle evlEnme zi­yafetinin masrafı hususunda yardım istemeyi düşündüm.

Buhari - KİTABU'L-BUYU' - 41
14342

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’dEn rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Sabah veya akşam caEn'>miye gidEn kimseye, her gidişi için Allah cEnnette bir ikram hazırla(tı)r.”

Buhârî, Ezân 37; Müslim, Mesâcid 285
14344

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’dEn rivâyet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“İman yetEn'>miş (veya altmış) küsur özelliktir (şu’bedir). En yükseği, ‘Allah’tan başka ilâh yoktur’ demek; En aşağısı ise, eziyet verEn şeyleri yoldan kaldırmaktır. Hayâ da imanın bir bölümüdür.”

 

Müslim, Îmân 58. Ayrıca bk. Buhârî, Îmân 3; Ebû Dâvûd, Sünnet 14; Nesâî, Îmân 16; Tirmizî, Birr 80; Îmân 16; İbni Mâce, Mukaddime 9
14443

İbnu Şihâb ez-Zuhrî dedi ki: Saîd ibnu'l-Müseyyeb şöyle dedi: Ebû Hureyre (R) şöyle dedi: BEn Rasûlullah(S)'tan kulağımla işittim; "YeEn'>min, mal için sürüm ve revâc sebebi (sanılır; hakikatte) bereketin mahv sebebidir" buyuruyordu

Buhari - KİTABU'L-BUYU' - 39
14442

Ebû Cuhayfe'nin oğlu Avn şöyle deEn'>miştir: Babam Ebû Cuhayfe'yi gördüm ki, o kan alıcı bir köle satın almıştı. Sonra Ebû Cuhayfe bu köleye emretti de, onun kan alma âletleri kırıldı. BEn babamdan bu kırmayı sordum. O şöyle cevâb verdi: Peygamber (S) kö­pek bedelindEn, kan alma ücretindEn nehyetti. Döğün yapıcılıktan, döğünlEnmektEn, ribâ yiyiciliğindEn ve ribâ yediriciliktEn de nehyet­ti. Suret yapıcı musavvire de la'net eyledi.

"Allah ribânın bereketini tamamEn giderir, sadakaları ise artırır. Allah (haramı halâl tanımakta ısrar edEn) çok kâfir, çok günahkâr hiçbir kimseyi sevmez" (ei-Bakara: 276).

Buhari - KİTABU'L-BUYU' - 38
14346

Yine Ebû Hüreyre radıyallahu anh’dEn rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Müslümanları rahatsız edEn yol üstündeki bir ağacı kesEn bir kişiyi cEnnet nimetleri içinde yüzer gördüm.” Müslim, Birr 129

Bir başka rivayette (Müslim, Birr 128) şöyle buyurulmaktadır:

“Adamın biri, yol üzerinde bir ağaç dalı gördü ve ‘Allah’a yeEn'>min ederim ki, bunu müslümanları rahatsız etmemesi için buradan kaldıracağım’ dedi (kaldırdı ve) bu yüzdEn cEnnete konuldu.”

Buhârî (Ezân 32, Mezâlim 28) ve Müslim’in (Birr 127, İmâre 164) müşterek bir rivayetlerinde de şöyle buyurulmaktadır:

“Bir adam yolda yürürkEn yol üzerinde bir dikEn dalı buldu ve onu yoldan uzaklaştırdı. Bu sebeple Allah ondan hoşnut oldu ve onu bağışladı.”

Müslim, Birr 129